Share

Egyszer volt hol nem volt…

Anyuval elmentünk a Csigó-malomba Gyulakeszibe, ahol mindenféle antik-és kevésbé antik- dolgokat árulnak. Mi szeretjük, mert hangulatos, mindig el lehet bóklászni pár órát. Van ott kerti asztaltól kezdve az ágyon-kanapén át az apró csecsebecsékig minden.

No itt láttam meg néhány kerti fa virágládát, ami nagyon megtetszett, ezért megérdeklődtem az árát. Darabja 5000 forint volt, amit én nem tartottam drágának és már készítettem is elő a pénztárcám…..
Amikor Anyu megszólalt:

– Hát de ilyet te is tudsz csinálni… 😀

És én ezzel a lendülettel otthagytam a ládát.

Hazafelé pedig eszembe jutott miből tudnám a legegyszerűbben és legolcsóbban elkészíteni a ládát: hát raklapból! Ez a kedvenc “alapanyagom” manapság: olcsó és rengeteg mindent lehet belőle készíteni, az internet tele van raklapbútor-készítési videókkal, leírásokkal, képekkel. Korábban már én is készítettem kis éjjeliszekrényt magunknak, amit még most is használunk 🙂

No de térjünk rá a lényegre! Íme az én virágtartó ládikám, amit körülbelül fél-1 óra alatt készítettem (a száradási idővel, antikolással és ültetéssel együtt…)

raklap virágláda

Egy raklapból (1500 ft) 2 vagy 3 virágláda is kijön.

Kellékek:
– 1 db raklap
– smirgli
– fafűrész v. dekopírfűrész
– sőtét pác
– 4 db facsavar
20170713_155808
Plusz az antikoláshoz:
– ecet
– akrilfesték (szürke)

Elkészítés:

1) A raklapból lefűrészeled az alsó “fakkot”
2) Az aljára rácsavarozol egy lécet. Ez a léc lehet a raklap egyik léce amit lefeszegetsz, vagy pedig egy 1 col vastag 15 cm széles fenyőléc (mint ahogy nálam is, mivel a madárodú-gyártásból korábbról megmaradt)
3) Az aljára fúrsz néhány lukat, lecsiszolod, lepácolod és kész 😀 Aki nem akar antikolni, annak ennyi a teendője, maximum fél óra munka 🙂

Aki pedig szeretne antikolni, annak pedig a következő lépéseket kell követnie miután összecsavarozta a ládikát (az antikolásról ezen a szuper blogon olvastam, érdemes nézelődni rajta):

Szóval itt tartasz, megvan a pucér lecsiszolt ládád:

20170712_193545

1) Kis tálkába kiöntesz sima 20%-os ecetet és átkened ecsettel az egész ládát.
2) Azután rögtön sötét páccal lefested. Ekkor az ecet és a pác kölcsönhatásba lép egymással és ezért nem egyenletes lesz a pácolás, hanem néhol vastagon, néhol pedig alig fogja meg a pác a fát. Nekem már így is tetszett, de ki szerettem volna próbálni a teljes antikolást.

Ecetelés és pácolás után

Ecetelés és pácolás után

3) Megvárod amíg megszárad, majd csiszolópapírral néhol megcsiszolgatod óvatosan a fát.
4) Szürke akrilfestékbe belemártod az ecset hegyét és szálirányban vékonyan néhol felviszed rá a festéket majd ronggyal rögtön utána is törölsz (szintén szálirányban). Ekkor a szürke szí

n csak éppenhogy fogja meg a fát. Ez a greywash technika.

viraglada_kesz_3

A greywash technika eredménye

5) Még egy kis sötét pácot kensz rá, de most már nem az egészet kened át vele, hanem csak úgy elmaszatolva, mint az előbb.

Íme, kész az antikolt virágtartód! 5000 forint helyett körülbelül 600 forintból. 😀 A palántajelölők pedig uszadékfák összekötözve és égetve.

Már csak ültetni kell bele! 😉

viraglada_kesz_1

Menta és kakukkfű a raklap virágtartómban 🙂

 

viraglada_kesz_2

… és természetesen végül egy kis tündérkert is helyet kapott benne 😀

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés