Share

A kezdetek

A történet 1988-ban kezdődött. Ekkor a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) egy olyan feltételezést tett közzé, melyben egy szemétsziget létezését jelzi előre valahol az óceánon. A jóslat néhány alaszkai kutató eredményein alapszik, akik 1985 és 1988 között a lebegő műanyagok mennyiségét mérték a Csendes-óceán északi részén.

Az eredmény tengeri hulladék felhalmozódásáról számolt be, amit az óceáni áramlatok hoztak létre. A kutatók ekkor már azt is feltételezték, hogy hasonló jelenség alakulhat ki az óceán minden olyan részén, ahol az uralkodó óceáni áramlat viszonylag állandó víztömeget zár közre.

North_Pacific_Gyre_World_Map

A Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget elhelyezkedése

Majdnem 10 évvel később, 1997-ben Charles J. Moore hazafelé tartott egy vitorlás versenyről, mikor hatalmas kiterjedésű lebegő hulladékszigetre bukkant.

„Ahogy a fedélzetről bámultam az óceán vizét, azzal szembesültem, hogy amerre csak szemem ellát, műanyag lebeg a felszínen. Hihetetlennek tűnik, de nem találtam egyetlen tiszta pontot sem. Mindegy, milyen napszakban néztem le, műanyag hulladék lebegett mindenütt: palackok, kupakok, csomagolóanyagok…” – nyilatkozott később a Natural History-nek.

Moore azonnal értesítette Curtis Ebbesmeyer oceanográfust, aki a jelenséget elnevezte “Eastern Garbage Patch”-nek („Keleti Szemét Folt”) mára azonban Great Pacific Garbage Patch (továbbiakban Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget) néven vált ismeretté a terület.  

Méret

A Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget pontos mérete a mai napig ismeretlen. Habár a nagy darabok könnyedén észrevehetők, a hulladék nagy része apró műanyag darabokat tartalmaz, ami vagy szuszpendált formában van jelen, vagy pedig éppen csak a vízfelszín alatt lebeg. Ez az oka annak, hogy a műholdak és repülőgépek által készített felvételeken észrevétlen marad a szeméthalmaz.

csendesocean1

Lebegő hulladékok a vízfelszínen

Mivel a szemétsziget méretét mintavételezéssel határozzák meg, különböző információkat találhatunk róla: a becslések 700 000km2-től egészen 15 000 000 km2-ig terjednek. (cirka 7 illetve 15 Magyarországnyi terület). Habár egyes média hírek szerint a szemétsziget „kétszer akkora, mint az Egyesült Államok”, a legutóbbi felmérés- a National Science Foundation szponzorálásával- ezt cáfolja: eszerint az érintett terület körülbelül kétszer akkora, mint Hawaii (56 000 km2, azaz 60%-a Magyarország területének). A különbségek abból adódnak, hogy nincs éles határvonal a „normál-” illetve a „magas koncentrációjú szemétszint” között, azaz nehéz megállapítani a szemétsziget tényleges határvonalát. Ezáltal a pesszimistább kutatók nagyobbnak, az optimistábbak kisebbnek vélik a területet, azonban a létezését még a legpozitívabbak sem cáfolják.

Összetétel

Egy 2001-es tanulmány – Charles Moore együttműködésével- a vízfelszínen és alatta 334 721 darab műanyagot számolt össze négyzetkilométerenként. Ezek átlagos nagysága 5mm x 5mm, azaz ha puzzle-ként összerakosgatnánk őket, csupán 8m2-t kapnánk km2-ként. Azonban az élővilágra a legnagyobb veszélyt pont ezek az apró darabok jelentik (lásd később). Újabb aggodalomra ad okot, hogy a legtöbb mintavételi helyen a műanyag koncentrációja 7-szer magasabb volt a helyi zooplankton koncentrációjánál.

A nagy csendes óceáni szemétsziget az egyike annak a néhány helynek az óceánon, ahol a kutatók közvetlen vizsgálhatják a műanyag fotodegradációjának (fény általi lebomlásának) hatásait. A fotodegradálódó műanyag egyre kisebb darabokra bomlik szét és a folyamat egészen molekuláris szintig folytatódik. Bizonyos idő elteltével mérete eléri azt a nagyságot, amit a vízfelszín közelében élő állatok már le tudnak nyelni. Ezáltal az általunk kidobott hulladék belép a táplálékláncba. Ráadásul néhány műanyagfajta viszonylag rövid időn belül-kb. egy év- belül elbomlik s eközben potenciálisan toxikus vegyületek (biszfenol-A, PCB-k) mosódnak ki belőle.

20090819szemethul1

Változatos hulladékösszetétel: egy megunt játékmackó

Hatása az élővilágra

A szemétsziget káros hatása az élővilágra vitathatatlan. A gyorsan bomló műanyagok toxikus vegyületekkel árasztják el a környező vizeket, az időállóbbak pedig az állatok gyomrában végzik. Több esetben a kutatók feltárták az elpusztult madarak tetemét és gyomrukban tömérdek mennyiségű műanyagot találtak. Ugyancsak kutatók találtak rá arra a teknősre, mely valószínűsíthetően fiatal korában beszorult egy műanyag palackba, így ahogy növekedett, teste kénytelen volt deformálódni az életben maradásért (4. kép).

cola-turtle_madar

Egy tengeri madár teteme, melynek gyomrában nagy mennyiségű műanyaghulladék található valamint egy teknős, amely egy műanyag flakon áldozata lett

Emellett az apró műanyagok képesek adszorbeálni különböző szerves szennyezőanyagokat (DDT, PAH, PCB-k). Mérgező hatásúak, illetve hormonális problémákat is okoznak. Ezek a toxikus vegyületeket tartalmazó műanyagok a tápláléklánc által a nagyobb halak szervezetébe is bejut, amelyek közül nem egy a mi tányérunkra kerül. A kutatók szerint legalább 267 faj érintett a szennyezésben, köztük tengeri madarak, halak és teknősök.

Zárás

A Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget nem egyedi eset a Földön: hasonló jelenséget észleltek az Indiai-illetve az Atlanti-óceánon is. A fogyasztói társadalom mértéktelen és felelőtlen szemetelése, a Föld erőforrásainak kimerítése valamint az élőlények állandó pusztítása olyan következményekkel járhat, melyekre a legnagyobb kutatók sincsenek felkészülve. Cikkemet egy rövid, de annál tanulságosabb idézettel zárom:

” Vigyázzatok a patak tisztaságára, mert egyszer megfordul a vizeknek folyása, és nyakatok közé zúdul a sok szemét!”

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés